

U ovom postu donosimo Vam deset najboljih jela koje nudi njemačka kuhinja kada je prohladno i snježno.
Grünkohl
Ovo jelo poznato i kao Braunkohl, sastavni je dio tradicionalne kuhinje u sjevernoj Njemačkoj. Napravljeno od kelja, izvrsno paše uz krumpir ili sušeni svinjski odrezak (Kasseler). Kako se kelj u zemlji bere nakon prvog mraza u godini (što mu omogućuje da razvije svoj jedinstveni, slatkast, ali pomalo i gorak okus), restorani će ovo jelo posluživati barem do veljače. Dodatan bonus je hrpa c-vitamina i folne kiseline koju nećete pronaći u ostalom zimskom povrću.
Knödel
Izrađene uglavnom od krumpira (ili kruha), tipičan su prilog jelima od mesa. Na sjeveru su poznate pod nazivom Kloß. U Bavarskoj se knedle također jedu i kao desert.
Sauerbraten
Doslovan prijevod bio bi kiselo pečenje. Ovako pripremljeno pečenje smatra se jednim od njemačkih nacionalih jela. Meso se marinira u octu, crvenom vinu, povrću i začinskom bilju i do 10 dana, što ga čini izuzetno nježnim i sočnim. Tradicionalni prilozi uključuju Rotkohl (crveni kupus) i Knödel (knedle).
Eier in Senfsoße
Jaja u umaku od senfa. Ovo, vrlo jednostavno jelo često se poslužuje za doručak vikendom, a uz jaja u umaku u senfu dolazi i prilog od krumpira. Ovo je jelo popularno među djecom.
Kartoffelsuppe
Juha od krumpira na njemački način bez sumnje sadrži meso. To mogu biti sjeckani komadići, sušeno meso ili komadići slanine.
Kohlroulade
Rolade od zelja najbliže su jelo našoj popularnoj sarmi. Pune se mesom i začinskim biljem. Jelo se također peče ili kuha, a zatim poslužuje s umakom od rajčice.
Käsespätzle
Rezanci od jaja, zapečeni s ementalerom i preliveni hrskavim karameliziranim lukom.
Goulash
Gulaš, koji su Nijemci preuzeli iz Mađarske, jelo je od mesa i povrća, začinjen začinima poput paprike. U Njemačkoj se gulaš radi s divljim mesom poput jelana ili divlje svinje, a njemačka verzija gulaša ne sadrži krumpir.
Reibekuchen
Vjerojatno ste ih kušali na božićnom sajmu gdje su vrlo popularni, u slatkoj ili slanoj verziji.
Rinderrouladen
Ovo njemačko jelo rezervirano je samo za posebne prigode. Jelo se priprema namotavanjem tankih kriški govedine oko slanine, senfa, kiselih krastavaca i luka – iako se smjese razlikuju od regije do regije.