Ove su nam godine oduzeti božićni sajmovi, domjenci i druženja uz vruće vino, ali nitko nam ne može oduzeti Plätzchene.
Plätzchen su kolačići ili keksi koji se razvaljaju na tvrdoj podlozi, a zatim se tijesto reže u razne oblike ili Ausstechförmchen.
Ali to nisu bilo kakvi kolačići. Njihova je čarolija u tome što su to božićni kolačići.
Sama riječ Plätzchen potječe od riječi Platz (umanjenica) i znači mali, ravni kolač.
U 18. su stoljeću samo bogatiji društveni slojevi uživali u ovim kolačićima jer su si samo oni mogli priuštiti skupe sastojke potrebne za ove kolačiće – šećer, cimet i kakao u prahu. Čak do 19. stoljeća smatrali su se luksuzom, a tek su, proizvodnjom šećera od repice, postali dostupnima i ostalim društvenim slojevima.
A budući da je običnom čovjeku i dalje to bilo skupo, ljudi su pekli Plätzchen samo za posebne prigode, poput Božića.
Mnogi su Plätzcheni tradicionalnih religijskih oblika – kao što je zvijezda, ali zatim su tu i sob, srce, čizma, snjegović, bor.
Tradicionalni božićni kolačići su također i Vanillekipferl (vanili kiflice), Schwarz-Weiß-Gebäck (crno-bijeli kolačići), Elisenlebkuchen (medenjaci).
“Welche Plätzchen wollen wir heute in unserer Weihnachtsbäckerei backen?”