

Pozvani ste na njemačku božićnu večeru i ne znate što možete očekivati? Zaboravite na puricu s mlincima i sarmu. Njemačka ima bogatu i vrlo raznovrsnu kulinarsku božićnu tradiciju, kao i velik izbor svečanih namirnica zbog čega je sastavljanje konačnog popisa bio popriličan zadatak. No u ovom postu vam donosimo tipičan njemački jelovnik s kojim ćete se najvjerojatnije najčešće sresti.
Glühwein – kuhano vino
Krenimo od razbijača leda. Iako je popularno diljem svijeta, Nijemci će često svoje svečane večere započeti vrućim vinom. Sastoji se kreću od štapića cimeta i mahuna vanilije do klinčića i citrusa, a često se vino miješa s rumom ili rakijom i stoga je poznato kao izvrstan način poticanja druženja gostiju na zabavama ili uklanjanju napetosti prilikom obiteljskih okupljanja.
Eierlikör – liker od jaja
Ovaj jak i gust liker od jaja tradicionalno se poslužuje u širokoj čaši sa šlagom i kakaom u prahu, a domaćini ga služe kao aperitiv, digestiv ili jednostavno ga prelijevaju preko deserta. Nijemci ga koriste skoro za sve.
Grünkohl – kelj
Kelj će ići uz bilo koju mesnu platu koja se stavlja na stol. Melje se, miješa i kuha u varivu zajedno s vrhnjem, začinima ili kobasicama po nekoliko dana. Iako bi možda moglo zvučati neobično, oko ove zeljanice se stvorila cijela jedna kultura. Otkrit ćete tako da svaka obitelj ima neku svoju tajnu mješavinu začina kako bi baš njihovo jelo bilo specijalitet. Samo pitajte bilo koju Omu i ona će Vam potvrditi kako upravo proces podgrijavanja variva od kelja daje jelu karakterističan okus i teksturu.
Knacker – kobasice
Onima koji su zafrknuli nosom na kelj, možda će ovo jelo biti privlačnije. U nekim su dijelovima Njemačke, tradicionalne namirnice na Badnjak samo kobasice i salata od krumpira.
Karpfen – šaran
Ako Vaši domaćini za večeru imaju ribu, to će vjerojatno biti šaran.
Gänsebraten – pečena guska
Nijemci ju jedu tradicionalno s okruglicama, crvenim kupusom i varivom od kelja. Pečena je guska možda najpopularnije blagdansko jelo u Njemačkoj.
Lebkuchen – njemački medenjak
Ovaj je mekani kolač popularan i kao Pfeefferkuchen ili Honigkuchen, ovisno o njegovim sastojcima.
Stollen – voćni kolač
Ovaj kolač sadrži sve vrste božićnih dodataka kao što su marcipan, bademi, suho voće i maslac. Stollen je obično prekriven šećerom u prahu.
Reibekuchen – palačinke od krumpira
Na njemačkim božićnim tržnicama nudi se mnoštvo hrane na bazi krumpira, ali jedna je od najpoznatijih Reibekuchen, vrsta palačinki od krumpira koja se često poslužuje uz Apfelkompott (kompot od jabuka). Reibekuchen koji se ponekad naziva i Kartoffelpuffer ili Kartoffelfannkuchen radi se od ribanog krumpira, luka, jaja i brašna.
Što biste od ovih njemačkih specijaliteta kušali ovog Božića?