Guten Tag! Tema ovog posta bit će Frühstück, i to ne bilo kakav – bavarski doručak.
Tradicionalni bavarski doručak sastoji se od:
Die Weißwurst
Doslovan prijevod bio bi – bijele kobasice. Bijela kobasica je kobasica od mljevene teletine i svinjetine, začinjena peršinom, đumbirom, limunom i kardamom. Bijele kobasice uvijek se poslužuju u paru, a da biste ih jeli, prvo ih morate zarezati u sredini, a zatim skinuti kožu.
Der (Süß)Senf
Slatki senf – koristi se uvijek kao prilog bijelim kobasicama.
Die Brezel
Perec. Dok uobičajeni njemački doručak uključuje bilo koju vrstu kruha Brot ili peciva Brötchen, tradicionalni bavarski doručak uvijek uključuje Brezel!
Das Bier
Pivo. Da, vjerovali ili ne, pivo je sastavni dio tradicionalnog bavarskog doručka. Konkretno, Bavarski piju vrstu piva nazvanu Hefeweizen za doručak, koja je nešto drugačija od ostalih piva po tome što se radi od slada pšenice koji pomaže procesu probave. Nije da Bavarci imaju nutritivne razloge piti pivo prije podneva – to je samo dio njihove kulture, pa čak ima i ime: Frühschoppen.
Podrijetlo das Weißwurst Frühstück ili das bayerisches Frühstück datira još u karnevalsko vrijeme 1857. Nakon što mu je ponestalo ovčjeg omota za kobasice,, mesar je odlučio koristiti puno tanje, svinjske. Ali strah da bi, zbog ovog tankog omota kobasice mogle popucati tijekom pečenja, on ih je odlučio kuhati u tavi. Njegov se rizik isplatio: svi su voljeli kuhane kobasice koje su postale dijelom tradicije. Sada znate zašto!
Tradicionalno, Weißwurst Frühstück se ne bi trebao jesti nakon što prođe podne, no danas se to pravilo itekako krši.