Vrijeme je za Kaffee und Kuchen! Svake nedjelje Nijemci se okupljaju na kavi i kolaču poslije ručka. Kako izgleda ova tradicija i od kuda potječe? Pročitajte u postu koji Vam donosimo…
Nedjelja je (Sonntag) i prijatelji su Vas pozvali na Kaffee und Kuchen, između fünfzehn Uhr and siebzehn Uhr. S vrata će Vas već dočekati opojan miris toplog Streuselkuchen (kolača od prhkog tijesta) i šalica kave (Tasse Kaffee). Kada završite s jednim komadom, najvjerojatnije će Vas upitati: Möchtest du noch ein Stück? (Želite li još jedan komad?).
U Njemačkoj naime nije nepristojno odbiti još jedan komad. Ali očekuje se od domaćina da Vam ga ponudi. U svakom slučaju, pozovete li prijatelje k sebi na kavu i kolače, svakako se pobrinite da imate dovoljno kolača.
Ako niste vješti s pečenjem kolača, možete jednostavno otići u pekaru (Bäckerei) i kupiti nekoliko različitih kolača. Svaki Bäckerei u Njemačkoj trebao bi imati Blechkuchen (pitu od prhkog tijesta) poput Streuselkuchen ili Teilchen (pužiće od lisnatog tijesta) poput Berlinera ili Apfeltaschen (lisnatog s jabukama). Također, nije loše niti imati samo jedan komad za svaku osobu. Također je zdravije, a i Nijemci će to razumjeti. Kava će podnijeti i sitne kolačiće (Plätzchen)!
Što se tiče kave, Nijemci nisu pretjerano zahtjevni. Normalna šalica filter kave (Filterkaffee) sa malo mlijeka i šećera bit će sasvim zadovoljavajuća.
Prvi kafić u Njemačkoj otvoren je 1673. godine u Bremenu. 1686. otvoren je Kaffeehaus u Regensburgu i on postoji i danas: Café Prinzess.